Endokrinoloji
uzmanları, kalsiyumu, vücut için olmazsa
olmaz olarak görürken bir yandan da fazlasının kalp krizi ve böbrek taşı gibi
ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceğini söylüyorlar.
Endokrinoloji doktorları, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Dr.
Volkan Demirhan Yumuk, Uzm. Dr. Zübeyde Yüce ve
Dr. Ülkü Duraksoy ile kalsiyumu vücudumuza en sağlıklı şekilde nasıl
alabileceğimizi, ne kadar almamız gerektiğini ve kalsiyum takviyesinin yan
etkilerini konuştuk.
Kalsiyumu, kemiklerdeki yapı maddesi, kaslardaki kasılma
olaylarının vazgeçilmez yardımcısı, kan pıhtılaşmasında başrol oynayan
iyonlardan biri olarak tanımlayan Prof. Dr. Hüsrev Hatemi kalsiyum eksikliğiyle ilgili, kalsiyum kanda belli
bir düzeyin altına inerse sinirlerin uyarılmasının aşırı artacağını, "epilepsi=sara"
ya benzeyen kasılmalar ortaya çıkacağını söyledi.
“İnsan organizması sadece kimyasal sentezlerin olup durduğu
bir pota olmayıp, en gelişmiş bilgisayarlardan daha kompleks bir etkileşimler
ağına da benzediğinden az kalsiyum kadar aşırı kalsiyum da zararlı etkiler
yapar” diyen Hatemi, çocuklarda ve yetişkinlerde, hastalık varsa (raşitizm gibi, çölyak hastalık gibi
durumlar) kalsiyum takviyesinin gerekli olduğunu ancak sağlıklı ve güneş
görmesi yeterli kişilerde kullanılmaması
gerektiğini söyledi. Ayrıca Hatemi, “Menopozdan
sonra, kadınlarda ve yaşlı erkeklerde osteoporoz varsa yine hekim kontrolü
altında doz ayarlanır” dedi.
Hatemi, fazla kalsiyumun kalp krizine neden olduğunu, fakat
bu gibi olaylarda kalsiyumun ortada belirmesi, bazen de sebep değil, sonuç
olarak (hücre ölümü ile ilişkileri sebebiyle) da karşımıza çıkabileceğini
söyledi:
“Kendi oluş sebeplerine bağlı olarak hücre ölümü olayı başlayınca çok önemli bir iyon olan kalsiyum olay mahallinde belirir ve bazen da suçlu sanılır. Kalsiyum tabletleri zehir değildir. Fakat, bazen lüzumsuz oldukları için olumsuz etkilidir. Bütün tedavilerde olduğu gibi hastalık varsa gerektiği kadarı, hastalık yoksa destek için veriyorsak ‘tadında bırakacak kadar’ kullanılmalıdır.”
“Kendi oluş sebeplerine bağlı olarak hücre ölümü olayı başlayınca çok önemli bir iyon olan kalsiyum olay mahallinde belirir ve bazen da suçlu sanılır. Kalsiyum tabletleri zehir değildir. Fakat, bazen lüzumsuz oldukları için olumsuz etkilidir. Bütün tedavilerde olduğu gibi hastalık varsa gerektiği kadarı, hastalık yoksa destek için veriyorsak ‘tadında bırakacak kadar’ kullanılmalıdır.”
Fazla kalsiyumun zararlarını konuştuğumuz bir diğer doktor
olan, Dr. Volkan Demirhan Yumuk, 2 g
üstünde kalsiyum alımının idrar yollarında taş riskini anlamlı derecede
arttırdığı söyledi.
Uzm. Dr. Zübeyde Yüce, kalsiyum metabolizması hastalıkları ve menopoz dışında kalsiyum
kullanılmasının sakıncalı olduğunu, günde
2000 mgr üzerindeki dozlar, dokularda, damar, böbrek ve beyinde hasarlara neden
olabileceğini söyledi. Ayrıca D vitamini de kişide düşükse alınan kalsiyum
kemiklerde etkisiz olacağını, mutlaka D vitamini ile verilmesi gerektiğini
vurguladı: “Menopozdan sonra da kadınların kalsiyum ihtiyacının D vitaminiyle
beraber mutlaka dışardan verilerek karşılanması gerekiyor.”
Dr. Ülkü Duraksoy’a göre, kalsiyum bir mineral, bir eser
element olup, vücutta tek başına hareket etmediği için tek başına kalsiyum
kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemeli.
50 gram beyaz peynirde, 1bardak sütte ve
200 g yoğurta 270 mg kalsiyum alınacağını, örneğin günde 2 bardak süt
içilmesiyle sağlıklı bir kimsenin günlük kalsiyum ihtiyacının yarısını
karşılamış olacağını belirten Hatemi, “Ekmekte, yumurtada ve taze meyvelerde , sebze
yemeklerinde de süt ürünlerinin 3 veya dörtte biri kadar kalsiyum vardır. Et, pilav
ve makarna kalsiyum kaynağı olarak zengin değildir. Bir yumurta ile 40 mg
kalsiyum alınabilir” dedi.
Dr. Ülkü Duraksoy’a göre ise, kalsiyum yeşil
yapraklı sebzelerde, marul gibi
salatalarda en sağlıklı şekilde vücuda alınmaktadır ve sütteki kalsiyum yüksek
fosforla beraber olup bioyararlanımı vücut açısından yeşil yapraklı sebzeler
kadar faydalı değildir:
“Çünkü sebzelerde magnezyumla kalsiyumun birlikteliği daha ön plandadır. Bir tek anne sütünde bu durum değişmektedir. Anne sütünde kalsiyumun yararlanımı en mükemmel şekildedir. Kalsiyum/magnezyum oranı anne sütünde 2/1 dir ve kalsiyum tamamen faydalı bir biçimde kullanılır.”
“Çünkü sebzelerde magnezyumla kalsiyumun birlikteliği daha ön plandadır. Bir tek anne sütünde bu durum değişmektedir. Anne sütünde kalsiyumun yararlanımı en mükemmel şekildedir. Kalsiyum/magnezyum oranı anne sütünde 2/1 dir ve kalsiyum tamamen faydalı bir biçimde kullanılır.”
Duraksoy, kalsiyum takviyelerinde bu 2/1 kalsiyum magnezyum
oranı korunduğu müddetçe ve hastanın D vitamin düzeyi ölçümlenerek takviyesi
sağlandığı sürece herhangi bir sorun olmadığını söyledi.
Kalsiyumun alınması gereken günlük
dozu:
Prof Dr. Hüsrev Hatemi: “Osteoporoz,
Hipoparatiroidi, Osteomalasi, Çölyak hastalık gibi durumlar yoksa haftada 2-3
gün ,istenirse kalsiyum tablet alınabilir.(500 mg-1ooo mg arasında)”
Dr. Volkan Demirhan Yumuk: “Günde 1-
1.5 g elemental kalsiyum öngörülen doz.
Uzm. Dr. Zübeyde Yüce: “Kişinin
günlük ortalama kalsiyum ihtiyacı 1000_1500 arasındadır.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder